05 joulu 2017
tiistai, joulukuu 5, 2017

Lipunnostajan tervehdys Suomi 100

Turun linnassa oli upseerijuhlat, kunniavieraana kenraali Adolf Ehrnrooth kreivittärineen. Aterian päätyttyä kahdeksankymppinen sotasankari nousi pöydästä ja pyysi ikäänsä vedoten anteeksi aikaista poistumistaan. Kunniavanhusten lähtiessä astelemaan kohti ovea nousi parisatapäinen upseerijoukko daameineen seisomaan. Pariskunta kulki hiljakseen ohi aplodeeraavan juhlayleisön ystävällisesti nyökkäillen. Kenraalin kunniamerkit kiilsivät ja hiukan kilisivät.

Ovelle saavuttuaan kenraali pysähtyi, siirtyi linnansalin nurkkaan, hiljensi aplodit kädenliikkeellä ja alkoi puhua hiljaisella äänellä. …Suomi on hyvä maa. Sitä kannattaa puolustaa. Veteraaniemme torjuntavoitto pelasti meidät tuholta. Nyt on teidän vuoronne… Ääni kohosi puheen myötä. Pieni äijänkäppyrä näytti kasvavan jättiläiseksi. Puhuja lopetti, palasi normaaliin kokoonsa, kumarsi kevyesti, katsoi puolisoaan silmiin ja otti tätä käsipuolesta. Pariskunta poistui vaiempaakin voimakkaampien aplodien saattamana.

Samanlaisen kokemuksen korkeammasta tarjosi Jorma Hynninen Kymi Sinfonietan juhlakonsertissa. Siinä oli oman lajinsa jättiläinen. Siinä soi Suomi. Kokemus oli järisyttävä. Sibeliuksen sinfonia nro 2 Pietari Inkisen johtamana jatkoi tunnelmaa pilvien tasalla. Täytyy ihmetellä, miten katajainen kansamme voi synnyttää yhä uudelleen tällaisia maailmanluokan lahjakkuuksia! Metsäkansan menestys ralliteillä on jotenkin ymmärrettävissä, mutta miten selitetään rahapiireihin mielletty Formula 1 menestys!

Valtteri Bottaksen satavuotiaalle Suomelle omistama kauden viimeisen osakilpailun voitto kiiri isänmaallisena viestinä maailman lehtiin ja kymmeniin miljooniin televisioihin. Juhlakonsertin viesti ei kantanut ihan niin laajalle, mutta vaikutti sitäkin syvemmin. Aku Louhimiehen uusi versio Tuntemattomasta sotilaasta siirtää taattojemme sankaritöitä nuorisollekin sen ymmärtämällä tavalla. Jopa kotirintama elokuvassa vilahtaa. Se olisi tietysti oman korkeaveisunsa arvoinen. Ei ollut helppoa, ei. – Kiitos.

Pertti Huhtanen
Kotka

Kotkan lipunnosto-osaston johtaja Pertti Huhtanen.