15 touko 2018
tiistai, 15 toukokuun, 2018

Rauhanturvaajat linnoitustöissä rajan pinnassa

Kymenlaakson Rauhanturvaajien puolustuslohko Salpalinjalla vahvistui  äitienpäivän viikonloppuna jälleen muutamalla kenttälinnoitteella. Juvalaisen Rainer Fabriciuksen 2013 aloittama talkooputki Miehikkälässä ja Virolahdella jatkui nyt 20 miehen voimalla. Rauhanturvaajien tasoa oli kohottamassa tiukka reserviläinen Jarno Simola Kouvolasta.

– Jos reserviläisissä on Jarnon kaltaista osaamista ja työmoraalia enemmänkin, niin mielihyvin otamme heitä lisää remmiin. Töihin päätimme nimittäin tulla myös vuoden päästä äitienpäivän aikaan, Fabri sanoi.

Rauhanturvaajien talkoojoukkoon saatiin tällä kertaa neljän miehen vahvistus Turun puolesta, Varsinais-Suomen Sinibareteista Juha Laineen johdolla; mukaan mielenkiinnosta lähtivät Seppo J Papunen, Risto Harjula ja Ari Ahomäki. Muuten joukko oli pääosin vanhaa tuttua; Erik Ruopsa polkaisi töihin suoraan Kemijärveltä.

Pohjois-Savon Rauhanturvaajien osasto, Lauri Antikainen, Mauri Pekurinen, Markku Lintu ja Teemu Tolonen ansaitsee maininnan esimerkkinä uskollisuudesta ja kannustuksena muillekin yhdistyksille.

Kymenlaakson Rauhanturvaajat pitivät kyllä pintansa isännän elkein niin laadullisesti kuin määrällisesti. Heidätkin on pakko mainita nimeltä: jäsenrekisterimme hoitaja Hämeenlinnasta Pentti Tienhaara, sitkeääkin sitkeämpi sissi Pentti Piironen ja Sami Aho Kouvolasta , Pekka Toivari Haminasta ja mukana pyörien myös tämän kirjoittaja Miehikkälästä.

Ja kun nimien makuun on päästy, on tietenkin lueteltava Jalo Ollila Mäntsälästä, Juha Maukonen Helsingistä, Terho Takkinen Juvalta ja Pauli Muhonen Mikkelistä.

Osoittaa melkoista sitoutumista useimmilta talkoolaisilta jo pelkkä matkustaminen työkohteille, puhumattakaan hillitön himo saada näkyvää aikaan. Ja sitä kyllä nytkin saatiin.

Salpalinja-museolla talkookohteena oli Taavetintien eteläpuolella panssarikaivantoesteen penkkaan sijoitetut kaksi kahden miehen pesäkettä ja yksi yhden miehen pesäke aivan tien varressa. Lisäksi raivattiin panssariestekaivanto sekä avattiin ampuma-alaa mainituille pesäkkeille.

– Iso, iso kiitos rauhanturvaajille työstä museon (sekä sotiemme veteraanien) puolesta. Tämä rauhanturvaajien työ on hieno ja kaikkia osapuolia hyödyttävä maanpuolustus- ja veteraanityön muoto. Toivon, että tämän jutun kautta välittyy kiitoksemme tekijöille, museotutkija Armi Oinonen Salpalinja-museolta kiittää.

Bunkkerimuseolla taisteluhaudan uutta puuverhousta syntyi liki kymmenen metriä. Talkoolaiset saivat uutena kohteena tuntuman esimerkiksi tieaukon sulkemiseen sopivan siirrettävän ”espanjalaisen ratsun” rakentamisesta.

– Minä kiitän! Töitä on tulevinakin vuosina, tervetuloa, Erkki Rikkola Bunkkerimuseolta yhtyi kiitoksiin.

Kuvasatoa talkoista:

dav

dav