06 joulu 2018
torstai, joulukuu 6, 2018

Itsenäisyyspäivän rokkaa tarjolla lipunnostajille Kotkassa

Barettiveli Pertti Huhtanen lähetti uutisen ja kaksi kuvaa:

Kotkalaiset rauhanturvaajaveteraanit suorittivat 101. itsenäisyytemme juhlapäivänä 65. lipunnostonsa Kotkan kaupungintalon uljaisiin salkoihin. Tämä tietää 14 tilastoidun vuoden aikana noin 800-900 henkilösuoritusta. Alussa kyse oli epävirallisesta kansalaisaktiivisuudesta eikä niitä tilastoitu. Nykyisin lipunnostot kirjataan Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry: toiminnaksi.

Kotkalaiset rauhanturvaajaveteraanit ovat tukeneet sotaveteraanien ym tilaisuuksia lukemattomia kertoja. Vieraina lipunnostoissa on ollut sotaveteraaneja, sotilaspoikia ja koululaisia noin sata. Muutaman kerran olemme saaneet yksityisillä lahjoitusvaroilla mukaan trumpettifanfaarin, esilaulajan ja kerran torviseitsikon. Kotkan kaupunki on tarjonnut lipunnostokahvit.

Jouluaaton kunniavartioon Kotkan sankaripatsaalla on osallistuttu vuodesta 2014 alkaen.

Tätä 101. itsenäisyyspäivää juhlistettiin tarjoamalla lipunnostajille ja eräille tukihenkilöille Itsenäisyyspäivärokka, Independence Rock. Tämän mahdollistivat Pertti Huhtasen 80v-lipunnostorahastoon saadut lahjoitukset.

Kuva 1 – Kauniina Suomen 101. itsenäisyyspäiväaamuna tuuli kuten merikaupungissa yleensäkin tuulee.

Kuva 2 – Suomen 101. itsenäisyyspäivän lipunnostajat kahvitilaisuudessa edessään Itsenäisyysrokat, Independence Rock.

Pertti Huhtanen, Seremoniamestari


Teuvo Ruippo, Sami Aho, Ari Kainulainen ja Ari Reijo Itsenäisyyspäivän kunniavartiossa Kouvolassa. Kuvakaappaus Ari Reijon postauksesta facebookissa:

 

 

30 marras 2018
perjantai, marraskuu 30, 2018

Kynttilät sankarihaudalle 30.11.2018 Haminassa

Kymenlaakson Rauhanturvaajat Kotkaa, Kouvolaa, Haminaa ja jopa Miehikkälää myöten kävivät talvisodan alkamisen muistopäivänä 30.11.2018 auringonlaskiessa sytyttämässä ja asettamassa kynttilät Haminan seurakunnan, entisen Vehkalahden Myllykylän sankarihaudalle. Siellä lepää 230 viime sotiemme sankarivainajaa.

Kymmenen kynttilää asetettiin myös Sulo Mäkelän tekemälle sankarihaudan muistopaadelle.

Rauhanturvaajia oli paikalla kymmenen henkeä kuvaaja mukaan lukien. Operaatiota johtanut Haminan -Vehkalahden Sotaveteraanien edustaja Matti Sahala toivoi viime vuonna aloitetusta muistokäynnistä perinnettä ja siihen rauhanturvaajat kuin yhdestä suusta vastasivat: ”niin kauan kuin hengissä ollaan ja tolpilla pysytään!”

30 marras 2018
perjantai, marraskuu 30, 2018

Wanhaan Veteraaniin vaihtuvien näyttelyiden tila

Wanhan Veteraanin vaihtuvien näyttelyiden tila on saatu neljässä päivässä sähköjä ja pientä viimeistelyä vajaa valmiiksi. Ne hoidetaan pikkujoukolla kuntoon ensi viikolla. Kymenlaakson Rauhanturvaajien iskujoukko talkoili Juha Kaaron johdolla tällä viikolla 48. homman hoitoon. Näyttelypäällikkö Ismo Flink kertoi sanonnan ”vanhassa vara parempi” pitävän mainiolla tavalla paikkansa.

Ensi keväänä vitriineihin pannaan esille kaksi näyttelyä. Niistä toinen kertoo Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin ja toinen Suomen vapaaehtoisen SS-pataljoonan tarinan.

Yrittäkäämme maltaa odottaa ensi kesää!

Uusi näyttelytila on yhteydessä pääsaliin, osaan uusien vitriineiden laseista se heijastuukin. Keskelle entistä kahviota tuli kaksipuoliset vitriinit ja pääsalin vastaiselle seinälle valaistu pöytätasovitriini. Kolmeen ikkunaan tulee myös vitriinit pääsalin tapaan.

KAUNIS KIITOS KYMLRT:n työtä pelkäämättömille tekijöille!

Näkymä pääsalista tultaessa.

Keskivitriinin ikkunaseinän puoli.

Valaistava pöytätasovitriini.

21 marras 2018
keskiviikko, marraskuu 21, 2018

Tiikaselle 2 lk ansioristi, Suur-Näkki kunniajäseneksi

Kymenlaakson Rauhanturvaajien syyskokouksessa 21.11.2018 oli juhlan tuntua. Matti Tiikanen vastaanotti Suomen Rauhanturvaajaliiton 2 lk:n ansioristin. Teemu Suur-Näkki kutsuttiin KYMLRT:n kunniajäseneksi.

Kouvolassa pidetyssä kokouksessa Nobel-ristin sai Yrjö Mäkinen, joka puheessaan kiitti suomalaisten soveltuvuutta rauhanturvaajiksi. KYMLRT:n jäsenrekisterinhoitaja Pentti Tienhaaraa yhdistys muisti 70-vuotissyntymäpäivän johdosta. Kokoukseen saatiin myös hiljattain 80 vuotta täyttäneen Pertti Huhtasen kiitokset.

Kokouksen alussa palkittiin kiertopalkinnoin KYMLRT:n vuoden 2018 ampumamestarit H50 sarjassa Herkko Kykkänen ja yleisessä Tommi Tiihonen (oli estynyt).

Täytekakkukahvin jälkeen Keijo Kouvosen puheenjohdolla kokous löi lukkoon ensi vuoden toiminnan ja sen rahoittamisen. Päätöksiä oli tekemässä 30 jäsentä.

Henkilövalinnat sujuivat myös ripeästi. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin aplodien saattelemana neljännelle yksivuotiskaudelle Susanna Lindemark. Hallituksesta erovuorossa olleet Aki Laasonen, Tiina Kivinen ja Ari Reijo valittiin jatkamaan. Sihteeri Reijo Tähti ilmoitti luopuvansa tehtävästään ja hallituksen jäsenyydestä 2018 lopussa. Hänen tilalleen hallituksen jäseneksi valittiin Martti Laakso. Vanhana hallituksen varajäsenenä jatkaa Ari Kainulainen ja uusiksi varajäseniksi valittiin Ismo Flink ja Jaakko Aho. Varajäsenet osallistuvat hallituksen kokouksiin. Uuden sihteerin valitsee uusi hallitus.

Toiminnantarkastajana jatkaa Markku Pakkanen, varalla Mikko Räinä.

Napakan kokousesitelmän piti Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin näyttelypäällikkö Ismo Flink. Hän kertoi perinnekeskuksen toiminnasta ja valotti ensi vuoden näyttelytarjontaa. Sen helmenä koko kesän auki olevana vetovoimaisena ns. vaihtuvana näyttelynä on Lauri Törni ja Suomen SS-pataljoona. Työn alla on myös houkuttelevien matkailupakettien rakentaminen helpottamaan ryhmien vierailuja Wanhassa Veteraanissa.

 

Matti Tiikanen oli otettu huomionosoituksesta, puheenjohtajaksi neljännelle kaudelle valittu Susanna Lindemark rinnalla.

Kunniajäseneksi kutsuttu Teemu Suur-Näkki kiitti kunniasta.

 

20 marras 2018
tiistai, marraskuu 20, 2018

Joulupaketit paketoitu rauhanturvaajille

Suomen Rauhanturvaajaliitto tiedottaa:

Suomen Rauhanturvaajaliitto ja Sotilaskotiliitto ovat keränneet ja paketoineet joulupaketin jokaiselle suomalaiselle rauhanturvaajalle ympäri maailman. Joulupakettioperaatio ”Tuntematon rauhanturvaaja” sisältää joululahjan ja joulun henkeä liki 500 rauhanturvaajalle ympäri maailman Afrikasta Afganistaniin.

– Joulu kriisinhallintaoperaatiossa on ikimuistoinen. Samalla siihen voi sisältyä haikeutta ja kaipuuta kotiväkeä ja ystäviä kohtaan. Me Rauhanturvaajaliitossa haluamme muistaa Suomen virallisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimeenpanijoita eli rauhanturvaajia joulujuhlan hetkellä konkreettisen tuen eli joulupaketin muodossa Sotilaskotiliiton tuella. Samalla ilmaisemme kunnioitustamme suomalaisten rauhanturvaajien työtä ja uhrautumista joulun eteen ”siellä jossain”. Kiitän samalla kaikkia joulupakettiin tuotteitansa lahjoittaneita yhteistyökumppaneita ja Sotilaskotiliittoa hankkeen toteuttamisesta. Toivottavasti paketti tuo jokaiselle rauhanturvaajalle ripauksen joulurauhan vaalimisen arvoista henkeä, toteaa itsekin operaatiossa aikoinaan jouluja viettäneen Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, prikaatikenraali (evp.) Mauri Koskela.

Paketit lähetetään matkaan rauhanturvaajille rahtikuljetuksin.

Paketteihin ovat kortensa kekoon ystävällisesti kantaneet: kirjailija Juha Vuorinen, Wihuri Oy Aarnio/Metro, Orkla Suomi, FinnCandy, Leader sekä Säkylän Sotilaskotiyhdistys ry ja Sotilaskotiliitto ry villasukin.