09 helmi 2019
lauantai, helmikuu 9, 2019

Tekemistä riittää, oppaita tarvitaan

Tässä ensi kesän näyttelyiden juliste ja kaksipuolinen flyer, esite, klikkaa julisteen alla linkkiä!
Klikkaa linkkiä: Torni_flyerkooste_148x420_L6_www

Tässä juliste pdf-muodossa: Näyttelyjuliste A4

09 tammi 2019
keskiviikko, tammikuu 9, 2019

Törni ja SS-pataljoona näyttelykesän valtit Haminassa

Wanha Veteraani, lehdistötiedote Hamina 7.1.2019

Kolme huimapäätä ja kovien taistelujen karaisemaa upseeria neuvottelussa ennen vastaiskua. Kuvassa vasemmalla kapteeni Railio JR 33, keskellä Mannerheim-ristin ritari luutnantti Törni Jääkärikomppanian päällikkö ja oikealla edellisen ””adjutantti”” luutnantti Pitkänen.

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni 100 -vuotta ja Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona Saksassa ovat Wanhan Veteraanin näyttelyvaltit kesällä 2019 Haminassa. Molemmat aiheet herättävät yhä tunteita puolesta ja vastaan.

Waffen SS -keskusteluun odotetaan lisävauhtia helmikuussa. Silloin valmistuu valtioneuvoston kanslian Kansallisarkistolta tilaama puolueeton arkistoselvitys siitä, oliko Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941-43 palvelleilla suomalaisilla osuutta juutalaisten surmaamiseen. Tutkimus käynnistettiin, kun vuosi sitten Simon Wiesenthal -keskuksesta oli käännytty tasavallan presidentti Sauli Niinistön puoleen ja pyydetty Suomea laatimaan asiasta selvitys.

Wanha Veteraani on elokuun alussa 2018 perustettu rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Haminassa. Sen jatkuvasti uudistuva perusnäyttely antaa läpileikkauksen Suomen rauhanturva- ja kriisinhallintatyöstä vuodesta 1956 aina nykypäivään asti.

– Vahvoilla vaihtuvien näyttelyjen teemoilla vedämme väkeä kiinnostumaan myös yhdestä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kulmakivestä, rauhanturvaamisesta. Pidämme myös sotiemme veteraanit ja lotat esillä Wanhassa Veteraanissa, toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki perustelee.

Kangasmäki korostaa, että Wanha Veteraani ei vaihtuvien näyttelyjen aihevalinnoillaan ota mitään kantaa itse kuhunkin asiaan.

– Esittelemme tapahtunutta Suomen maanpuolustushistoriaa sellaisena, kuin se tiedossamme on.

Wanhan Veteraani on samalla uusi matkailukohde Haminassa. Ryhmille on jo ensi kesäksi valmiiksi räätälöity kahden päivän matkailupaketti. Siinä tutustutaan paitsi Haminaan myös Virolahteen, sen Harjun kartanomaisemaan ja Salpalinjaan sekä vaikkapa uuteen Vaalimaan Outlet-kauppakylään.

Lisänä seminaari ja kirjallisuustapahtuma

Lauri Törnin sotilasuraa Suomessa, Saksassa ja Yhdysvalloissa sekä ”SS-panttipataljoonamme” roolia Saksassa valotetaan näyttelyjen avajaispäivänä 1. kesäkuuta asiantuntijaseminaarissa RUK:n Maneesissa Haminassa.

Myöhemmin kesällä järjestetään tapahtuma, jossa käsitellään Lauri Törniä suomalaisen fiktiivisen sotakirjallisuuden hahmona. Esimerkiksi paikalla on useita Törni-teoksia kirjoittanut kirjailija Esa Sirén Kouvolasta. Tilaisuudessa tuskin jätetään mainitsematta Vihreät baretit -elokuvaa ja että sen pääosaa esittäneen John Waynen roolihahmon esikuvana on Lauri Törni, Larry Thorne!

Päivittäisten opastuskierrosten alkuun perinnekeskuksen vieraille pidetään lyhyt johdantoesitys näyttelyaiheiden yhteydestä Suomen puolustushistoriaan.

Harvinaista materiaalia

Tänä vuonna on kulunut sata vuotta Lauri Törnin syntymästä. Näyttelyyn on koottu usean yksityisen keräilijän ja Osasto Lauri Törni perinnekillan keräämiä asepukuja ja esineitä. Osa harvinaisesta aineistosta on julkisesti esillä ensimmäistä kertaa, jotkut esineet tällä tietoa samalla myös viimeistä kertaa.

– Vietnamin sodassa Törnin viimeisen maallisen matkan turmapaikalta löydetty helikopterin lavan osa ja miehen ruotsalainen Carl Gustav m/45 –konepistooli saadaan näyttelyyn. Esillä on tietysti paljon valokuvia Törnin elämän varrelta. Mukana on kuvia myös Törnin juhlavista hautajaisista Arlingtonin sotilashautausmaalta 26.6.2003 Yhdysvalloista, näyttelypäällikkö Ismo Flink luettelee.

SS-pataljoonan vaiheita esitellään näyttelyssä suomalaisten SS-upseereiden, -aliupseereiden ja -miehistön sotilaspukukokonaisuuksin, kunniamerkein, asein ja varustein. Lisäksi nähtäväksi tulee paljon aiheeseen liittyviä henkilökohtaisia esineitä, valokuvia ja dokumentteja. Näyttelyaineistoa ja -apua saadaan yksityisten keräilijöiden lisäksi myös Suomen SS-miesten perintöä vaalivalta Veljesapu-Perinneyhdistykseltä.

Ryhmille auki läpi vuoden

Ennakko-odotukset Wanhan Veteraanin näyttelykesän suosiosta ovat suuret. Sille pohjaa antaa aiheiden vetovoima maanpuolustusalan harrastajien keskuudessa. Teemojen esilläolon uskotaan herättävän kiinnostusta ja saavan myös suuren yleisön ottamaan Wanhan Veteraanin retkikohteekseen kesällä 2019.

Perinnekeskus on auki kesä-elokuun kuutena päivänä viikossa. Ryhmille ovet ovat tilauksesta auki kesällä myös maanantaisin ja muulloinkin ympäri vuoden; tarkemmat tiedot www.rvpk.fi

Isänmaan ja rauhan asialla kotona ja maailmalla

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustustyön ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä. Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan ensimmäinen valtakunnallinen museo Suomessa ja samalla kriisinhallintaveteraaneille uusi pyhiinvaelluskohde verestää muistoja yksin tai yhdessä.

Wanhaa Veteraania ylläpitää Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry. Sen puheenjohtaja on eversti Markku Hutka Ruotsinpyhtäältä. Yhdistyksen perustajajäseniä ovat Suomen Rauhanturvaajaliitto ry, Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry, RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys ry ja Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ry. Nyt yhdistykseen kuuluu kaikkiaan jo 23 valtakunnallista, alueellista ja paikallista maanpuolustusyhdistystä ja järjestöä, ja lisää tulee. Viimeisin hyväksytty jäsenyhdistys on Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri ry.

Perinnekeskuksen näyttelytarjonta on jo valmiiksi suunniteltu syksyn 2019 vaihtuvaan näyttelyyn. Silloin on esillä viime sotien aikana koko kansaa koskettanut teema: Sotien 1939-45 -aikainen vapaaehtoinen talkoo- ja varainkeräystoiminta.

Lisätietoja:

www.rvpk.fi

Yhdistyksen toiminta-ajatus selviää em. kotisivuilta sekä myös sen blogiteksteistä: www.rvpk.fi/blogi

https://www.kymenmatkat.fi/matkakohde/hamina-wanha-veteraani-lauri-torni-100-vuotta-juhlanayttely/

Vesa Kangasmäki, Toiminnanjohtaja, Wanha Veteraani,

vesakangasmaki@gmail.com

040 158 8115
Ismo Flink, Näyttelypäällikkö, Wanha Veteraani

ismo.flink@hotmail.com

050 534 6225
Terho Ahonen, Tiedottaja, Wanha Veteraani
terhoahonen2@gmail.com
040 504 0293
02 tammi 2019
keskiviikko, tammikuu 2, 2019

Tiedoksi KYMLRT:n motoristeille!

Tervehdys!

Tässä on tietoa yhdistyksissänne oleville motoristirauhanturvaaja/kriisinhallintaveteraaneille.

Ensimmäinen Nordic Veteran’s MC Tour (NVT) järjestettiin Tanskassa 2017. Tapahtumasta voit lukea RT-lehdestä 04/2017. Vuonna 2018 järjestelyvastuussa oli Norja. Tapahtumasta on kerrottu RT-lehdessä 04/2018. Seuraava NVT 2019 järjestetään Ruotsissa 25. – 30.5.2019. Siitä löytyy ennakkotietoa oheisen linkin kautta. Tarkempi aikataulu ilmestyy alkukeväästä. POC Ruotsissa on siis Tor Cavalli-Björkman. Tour alkaa siis la 25.5. joten lähtö on to tai pe Suomesta, riippuen siitä mihin kellonaikaan la pitää olla paikalla. Paluu on sitten 31.5. tai 1.6. Suomeen.

Ruotsin veteraanijärjestö kustantaa siis Tourin ajalta majoitukset, aamupalat ja illalliset. Kukin osallistuja maksaa itse tulo- ja paluumatkakulunsa sekä poltto- ja voiteluaineainekulut koko matkan aikana. Jos pyörän kanssa tulee ongelmia, niin apua on saatavilla.

Suomesta, kuten muistakin pohjoismaista, saa siis osallistua maksimissaan 10 motoristia. Heidän tulee olla ainakin kerran ”alhaalla olleita” ja kuulua johonkin rt-yhdistykseen (Kannatusjäsenet eivät voi ikävä kyllä osallistua tähän Touriin). Liivijengien/vast tunnukset/värit ovat kiellettyjä, vain YK/Kriha merkit ja baretit ovat sallittuja.

Aikanaan osallistujien tulee toimittaa minulle ainakin seuraavat tiedot:

Nimi, syntymäaika, passin numero, mp-rekisterinumero, yhteystiedot (puh ja e-mail), lähimmän omaisen yhteystiedot ja yhdistys, jonka jäsen on.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

Best regards/Terveisin!
Aki Harju

Ryhmän johtaja/POC

Suomen Rauhanturvaajaliiton hallituksen jäsen

Tel: +358 40 569 1510

30 joulu 2018
sunnuntai, joulukuu 30, 2018

Jouluaaton kunniavartio Kotkassa

Jouluaaton kunniavartiot olivat Kotkan lisäksi ainakin suunnitelman mukaisesti myös Miehikkälän ja Virolahden sankarihaudoilla.

Kunniavartiomiehille 2018

On erityinen kunnia seistä kunniavartiossa sankaripatsaalla.

Saamme hartaan kunnioittavan kokemuksen jostakin korkeammasta.

Välkkyvät kynttilät,

harmaina hahmoina haamuina hämärässä sankarihaudoilla liikkuvat omaiset ja kirkkoväki,

Kotkan kirkon ainutlaatuinen miekkaristi ja alttaritaulun muita kirkkaampi tähti

johtavat ajatukset arjesta kristikunnan suureen juhlaan, jota

nämä sankarivainajat puolustivat ateistista kommunismia vastaan.

He antoivat kaikkensa.

Toivotan Antoisaa Vuotta 2019

Pepe Huhtanen

Varsinaiset pykälämiehet ovat vasemmalta Mika Nummila, Mauri Kortelainen, Tuomo Kuitunen ja Jarmo Rouvinen.

Pertti Huhtanen Kotkan sankarihautausmaalla.

Tässä myös elävää kuvaa Kotkan Reserviläisten luvalla, klikkaa linkkiä: https://www.facebook.com/kotkanres/videos/2095032173909227/

23 joulu 2018
sunnuntai, joulukuu 23, 2018

SRTL:n puheenjohtajan tervehdys rauhanturvaajille kotona ja kaukana

Ohessa Rauhanturvaaja-liittomme jouluinen tervehdys, olkaa hyvä.  Linkki tervehdykseen: https://1u.fi/fQYWk

Hyvät rauhanturvaajaveljet ja -sisaret kotona ja kaukana!

Baretin väriin ja operaatioon katsomatta olette ottaneet haasteen vastaan olla turvaamassa joulun sanoman mukaista rauhaa maailman kriisipesäkkeissä, osana Suomen virallista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, kaukana kotoa ja läheisistänne, kovinkin erilaisissa ja haastavissa olosuhteissa.

Toivon teillä tulevien päivien ja viikkojen aikana olevan aikaa hiljentyä miettimään joulun todellista merkitystä, kukin omista lähtökohdistanne. Lyhyesti kiteytettynä se on totuttu ilmaisemaan lauseella ”Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto”. Itse aikanaan raamatun alkulähteillä Lähi-Idässä palvelleena ja siellä joulua viettäneenä jäin miettimään syitä siihen, miksi emme tuota tavoitetta tunnu saavuttavan.
Vastausta en koskaan löytänyt. Pohdinta antoi kuitenkin merkityksen sille työlle, jota olin tekemässä juuri rauhan ja ihmisten hyvän tahdon eteen. Tajusin, että jokainen voi omalla pienellä panoksellaan olla osa suurempaa pyrkimystä maailmanrauhan edistämiseksi. Se on niin tärkeä asia, ettei sen tavoittelusta pidä koskaan luopua.

Olette asettaneet itsenne alttiiksi riskeille luodaksenne uskoa ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta niille ihmisille, jotka sitä tarvitsevat. Harvoin kuitenkaan saatte sitä tunnustusta, jonka työnne ansaitsisi. Me Rauhanturvaajaliitossa tiedämme ja tunnemme työnne tärkeyden ja haluammekin tällä vaatimattomalla tervehdyksellä näin joulun aikaan kiittää teitä työstänne ja toivottaa kaikille turvallista jatkoa. Toivomme yhdessä Sotilaskotiliiton ja muiden tukijoidemme kanssa toteutetun ”Tuntematon rauhanturvaaja” joulupaketti-hankkeen tuovan teille hyvän joulumielen ja auttavan mahdollisessa koti-ikävässänne!

Samalla toivotamme teidät aikanaan tervetulleiksi takaisin koti-Suomeen terveinä ja hyvinvoivina sekä ylpeinä saavutuksistanne. Toivottavasti olette käytettävissä jatkossakin tulevien rauhanturvaajien tukena ja turvana liittomme työn kautta.

Suomen Rauhanturvaajaliiton puolesta haluan toivottaa kaikille rauhanturvaajille siellä jossakin, operaatiosta ja baretin väristä riippumatta, Rauhaisaa Joulua ja Menestyksekästä Uutta Vuotta 2019!

Mauri Koskela
Puheenjohtaja
Suomen Rauhanturvaajaliitto

Mauri Koskela KYMLRT:n 50-vuotisjuhlassa syyskuussa 2018.

Kuvassa Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, prikaatikenraali (evp.) Mauri Koskela tarkastelee hallinnon ja kapinallisten välistä tilannetta etulinjan alueella Syyriassa vuonna 2017 vartiotornista käsin. Koskela toimi Syyrian ja Israelin aseleposopimusta valvovan YK:n UNDOF-operaation apulaiskomentajana kahden vuoden ajan.