12 elo 2018
sunnuntai, elokuu 12, 2018

KYMLRT:n mitaliputki jatkui yhä Kajaanissa

Kymenlaakson Rauhanturvaajien kokenut ampumajoukkue Suomen Rauhanturvaajaliiton ampumamestaruuskilpailuissa lauantaina 11.8.2018 Kajaanissa säilytti vuodesta 2011 alkaneen mitaliputkensa. Huru-ukkojen joukkue saavutti M50 sarjassa joukkuehopeaa, Terho Ahonen 186, Mikko Räinä 183 ja Martti Laakso 180 pistettä. Henkilökohtaisessa kisassa Ahonen oli 7., Räinä 12. ja Laakso 16.

Falling plates -ammunnassa joukkue Ahonen, Räinä ja Herkko Kykkänen oli neljäs. Hetken näytti jo siltä, että kakkosjoukkue Laakso, Matti Hukkanen ja Tuomo Kuitunen on parempi, mutta parashäviäjä-säännöllä (lucky loser) ykkönen jo aseensa luovuttaneena pääsikin jatkoon. Itse asiassa kakkosjoukkue ehdittiin jo kuvatakin KYMLRT:n arkistoa varten vuoden 2018 parempana ikämiesjoukkueena! Kakkosjoukkueen laina-aseilla ykkönen sinnitteli kuitenkin itsensä neljänneksi häviten pudotusvaiheessa lopulta kultaa voittaneelle Suur-Savolle vaivaisen sekunnin! Pronssiottelussa Lapin Rauhanturvaajia vastaan KYMLRT:n taisteleva ykkönen jäi tuskin havaittavalla 15 sekunnin erolla toiseksi ja kokonaistuloksissa neljänneksi! Sijaluku  oli sama vuosi sitten!

Kuva myös epäonnekkaasta, lue taitamattomasta, nimeltä mainitsemattoman T Ahosen kohdistuksesta. Kasassa on eväät jopa 99 pisteeseen, mutta taulu antaa vain 93 pistettä. Opiksi ja ojennukseksi! Jossittelu ei auta jälkikäteen, radalla on osattava ja ammuttava siinä hetkessä ja tilanteessa! Mikko Räinä  sääteli ensimmäisen sarjan 86 pistettä, mutta KYMLRT:n propaganda-upseerin kannustuksella, ”vielä on jaossa sata pistettä”, Mikko teki työtä käskettyä ja täräytti paremmalla sarjalla mallikkaasti 97 pinnaa!

Henkilökohtaisen rk-ammunnan tulosten raakavedokset valokuvina. Yleisessä sarjassa ei ollut KYMLRT:llä edustusta! Kaikki tulokset täydellisinä on luvattu Kajaanista lähiviikkoina. Kuvissa kaikki mukana olleet, mm. Veli-Pekka Arponen. Klikkaa kuvaa, se suurenee!

 

27 heinä 2018
perjantai, heinäkuu 27, 2018

Wanha Veteraani avajaiset lehdistötiedotteet

Puheet ja tiedotteet linkkien takana. Kuvat suurempana tiedostona on saatavissa terho.ahonen@haminetti.net

Nauhan Wanhaan Veteraaniin leikkasivat Elisabeth Rehn yhdessä Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtajan Mauri Koskelan (vas) kanssa. Avustajana oli Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki. Takana sakset tarjoili Pekka Ristola Haminasta.

Ministeri Elisabeth Rehn Wanhan Veteraanin avajaisissa Haminassa 2.8.2018

Vesa Kangasmäki puhe avaj. julk vapaa 2.8 klo 15

Tiedote lehdistölle 2.8.2018 Wanha Veteraani avajaiset

Puolustusministeri Jussi Niinistö tutustui Wanhan Veteraaniin keskiviikkona 1.elokuuta. Facebook-postaus löytyy täältä: https://www.facebook.com/Kymenlaakson-Rauhanturvaajat-ry-716825048350731/
Tässä postauksen teksti: Puolustusministerin käynti 1.8.2018

Wanhan Veteraanin heraldisen tunnuksen selitys

Tiedote lehdistölle 30.7.2018 Wanha Veteraani avajaiset 2. elok

Lehdistötiedote 4.7.2018 Wanhan Veteraanin avajaiset 2. elokuuta

blogeja aiheeseen: https://www.rvpk.fi/blogi

18 heinä 2018
keskiviikko, heinäkuu 18, 2018

Lähellä valmista, lasitalkoot edessä

Wanha Veteraani, rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Haminassa alkaa sisätilojen osalta olla loppurutistusvaiheessa. Monitoimiluokaksi tarkoitettu huone on käyty läpi lattiasta kattooon. Sen ensimmäinen tehtävä on toimia taidenäyttelytilana Hamina Tattoo -viikolla ja itse asiassa koko elokuun. Esille tulee puolustusvoimien erikoistaidenäyttely.

Rauhanturvaamis- ja kriisinhallintahistoriaa esittelevässä pääsalissa sisutukset ovat pitkällä ja suurin ponnistus alkaa joukkotalkoilla perjantaina kello 9. Nimittäin silloin nyt jo pystyssä olevat vitriinirungot saavat kantavat lasiseinät ja liukuovet, nekin lasista. Myös vitriinien taustoiksi tulevien kuvien kiinnitys alkaa perjantaina. Talkootöitä jatketaan lauantaina klo 9. ja tarvittaessa vielä sunnuntaina.

Wanha Veteraani ottaa kaiken mahdollisen jäsenistön talkooavun em. töiden hoitamiseksi pe-la ja ehkä vielä su vastaan!

Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki verhokiinnityskiskon kimpussa taidenäyttelytilana aloittavassa monitoimiluokassa.

Monitoimiluokka palvelee elokuun 2018 puolustusvoimien taidenäyttelytilana.

Suomalaisen rauhanturvaamis- ja kriisinhallintahistoria ja nykypäivä tulee esille pääsalin vitriineihin ja kunhan ehditään myös digitaalisesti näyttöpäätteille.

12 heinä 2018
torstai, heinäkuu 12, 2018

Talkoissa on Wanhan Veteraanin voima

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani avataan Haminassa 2. päivänä elokuuta, tätä kirjoitettaessa kolmen viikon päästä!

Käytännön rakennustyöt vanhan toimiupseerikerhon tilojen muuttamiseksi perinnekeskukseksi alkoivat vajaa kuukausi sitten 14. kesäkuuta. Muutostöille ja näyttelyn pystyttämiselle jäi siis aikaa karkeasti vain puolitoista kuukautta. Silti toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki ja näyttely- ja talkoopäällikkö Ismo Flink ovat ainakin ulospäin rauhallisuuden perikuvia!

– Aikataulussa ollaan ja työt sujuvat, herrat vastaavat hymynkare huulillaan!

Miten tämä on mahdollista, millä työvoimalla?

Siihen selitys löytyy paitsi töitä edeltäneestä perusteellisesta suunnittelusta, töiden rytmityksestä, mutta ennen kaikkea vapaaehtoisesta työstä ja sen laadusta, sanalla sanoen talkootyövoimasta.

Välitilinpäätös 14.6.- 12.7.2018 talkoolistoista kertoo korutonta, huulet pyöreäksi vetävää sitoutuneisuutta. Listoilta löytyy 45 eri nimeä. Niistä Kymenlaakson Rauhanturvaajien jäseniä on 40 ja Päijät-Hämeen Rauhanturvaajien jäseniä viisi henkeä! Isännän ottein KYMLRT:n noin 360 hengen jäsenmäärästä talkoissa on käynyt yli kymmenen prosenttia jäsenistöstä. Siitä olisi mikä tahansa yhdistys ylpeä! KYMLRT ainakin on; kaikki talkoisiin osallistuneet rauhanturvaajat saavat nimensä kunniatauluun jollekin Wanhan Veteraanin seinälle tavalla tai toisella!

Talkoissa on ollut paljon päivästä toiseen urakoijia, sillä edellä mainittuna aikana on kirjattu noin sata talkootyövuoroa. Viiden tunnin keskiarvolla se on 500 tuntia. Ja parin kolmen hengen yksitäistekemisiä ja töiden valmisteluja ei ole edes kirjattu ylös.

Wanhan Veteraanin toiminta-ajatuksen omakseen ottanut joukko on pääosin eläkeikäistä. Päivätalkoisiin ei juuri nuoremmat ja työikäiset pääse.

Paljon kokeneen talkootyövoiman toinen laatusanapari sitoutuneisuuden ohella on tehokkuus ja osaaminen.

– Ilman tätä järkyttävän isoa työmäärää ja ammattitaitoista joukkoa tähän ei olisi päästy. Voin sanoa, että kokemus ja työmoraali ovat olleet kohdallaan. Vanhassa vara parempi, Ismo Flink nöyränä kiittää.

Myös Wanhan Veteraanin näyttelytilojen käytön, värit, myös näyttelyvitriinit suunnitellut ja toimittanut sekä kokonaisilmeestä vastaava suunnittelija, teollinen muotoilija Perttu Rista Iitistä on niin ikään ihmeissään.

– Osaavaa porukkaa on ollut hyvin paikalla. Kiirettä on pitänyt, että olen ehtinyt eri työvaiheita heille osoittamaan, Rista kehuu.

Työtä vielä riittää – kaikille halukkaille

Mutta kaikki ei ole vielä valmista. Työtä riittää vielä moniksi talkoopäiviksi.

Seuraava vaihe on vitriinilasien asentaminen. Lasit saadaan ensi viikon loppupuoliskolla (vko 29). Vitriinilaseja on reilusti tuhat kiloa! Talkoojohto arvioi, että lasien asentaminen vie 2-3 päivää. Niiden lisäksi erilaista talkootekemistä on vielä monena päivänä, ennen kuin sisätilat ovat siinä kunnossa, että varsinaista suomalaista rauhanturvaaamista- ja kriisinhallintaa esittelevää näyttelyä päästään pystyttämään vitriineihin.

Wanhan Veteraanin avajaiset ovat siis torstaina 2.8.2018 klo 15. Vaikka kaikki on suunnitellussa aikataulussa, on varmaa, että ennen avajaisia toteutuu tämänkin hankkeen kohdalla tuttu juttu: ihminen on tehokkaimmillaan viime tipassa! Mutta sittenhän se on tehty, Hamina Tattoo –viikolle valmiiksi saatava Wanhan Veteraanin 1. vaihe.

Ja lohdutukseksi niille rauhanturvaaja- ja kriisinhallintaveteraaneille, jotka eivät ole vielä ehtineet tai ehdi vaihe 1:n talkoisiin, jatkovaiheita ja talkoita riittää aivan varmasti jokaisen innostukseen, taitoon ja haluun mitoitettuna.

Yksi osallistumisen muoto Wanhaan Veteraaniin erityisesti nuoremmilla kriisinhallintaveteraaneilla on ilmoittautua näyttelyjen esittelijäksi ja oppaaksi. Viimeisten vuosien kriisinhallintaoperaatioista kertominen on nuorten veteraanien tehtävä!

Työsarkaa Wanhassa Veteraanissa riittää siis kaikille rauhanturvatyötä Suomen valtion lähettiläinä maailmalla tehneille rauhanturvaaja- ja kriisinhallintaveteraaneille!

Wanhan Veteraanit nettisivut: www.rvpk.fi

TERHO AHONEN

Sähkötyöt ovat urakoitsijan hommia!

 

 

04 heinä 2018
keskiviikko, heinäkuu 4, 2018

Päijät-Hämeessä hyvä tapahtuma

Kuva kertoo olennaisen Suomen Rauhanturvaajaliiton ja Päijät-Hämeen Rauhanturvaajien tapahtumasta. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat vasta palveluksessa olleet omaisineen tai siellä parhaillaan olevien omaiset. Mutta ilman muuta kaikki asiasta kiinnostuneet kymenlaaksolaiset ovat tervetulleita! Tarkemmin Rauhanturvaaja n:ro 3 sivu 29.