11 huhti 2019
torstai, huhtikuu 11, 2019

Lipunnosto Rintamaveteraaniliiton 55-vuotisjuhlapäivänä

Kotkalaiset rauhanturvaajaveteraanit kunnioittivat 05.04.2019 Rintamaveteraaniliiton 55-vuotisjuhlaa Kotkan kaupungintalon lipunnostolla. Aiemmin vierainamme on ollut mm. Kotkan ja Karhula-Kymin Sotaveteraanit ja Etelä-Kymenlaakson sotilaspojat. Kuvassa barettiveli Martti Laakso jututtaa Kymenlaakson Rintamamiesten puheenjohtaja Heikki J. Oksasta, rintamaveteraaneja Mirjam Molonen, Emil Haltia ja Rafael Teppana.

Teksti ja kuva Pertti Huhtanen

05 huhti 2019
perjantai, huhtikuu 5, 2019

Kevätkokous Haminassa

Kymenlaakson Rauhanturvaajien kevätkokous pidettiin 4.4.19 Haminassa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen, Wanhan Veteraanin, kokoushuoneessa 38:n osallistujan voimin. Kokouksen puheenjohtajana toimi ripeästi ja osaavasti vuosien kokemuksella Teemu Suur-Näkki.

Kokousväkeä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuoden baretti 2018 –tittelin ja kiertopalkinnon sai Pentti Piironen. Perustelut: Pentti Piironen on sitkeä, ”jokapaikanhöylä”. Hän osallistuu tilaisuuteen kuin tilaisuuteen hymy huulillaan ja pitää KYMLRT ry:n lippua korkealla. Pentti on mukana talkoissa ja vertaistuki-illoissa. Hän on esikuvana kaikille meille vahvan yhdistyksen ilmentymänä sissinä, joka tulee aina paikalle kun tarvitaan osallistujia, vaikka sitten kävelykepeillä. Palkinnon ojensi puheenjohtajamme Susanna Lindemark.

Puheenjohtaja Susanna Lindemark ja vuoden baretti 2018 Pentti Piironen.

Pentti Piironen

Onnittelumme!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokouksen päätyttyä toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki kertoi perinnekeskuksen tämän hetkisestä tilanteesta ja tulevista suunnitelmista, sekä esitteli interaktiivisen kosketusnäyttösovelluksen, jossa on ennen näkemätöntä materiaalia Lauri Törnistä.  Lauri Törni 100 vuotta –juhlanäyttely avautuu yleisölle kesäkuussa.

Vesa Kangasmäki interaktiivisen kosketusnäytön äärellä.

28 helmi 2019
torstai, helmikuu 28, 2019

Krihakortilla alennus Wanhaan Veteraaniin

Rauhanturvaaja- ja kriisinhallintaveteraanit pääsevät tutustumaan Wanhan Veteraanin näyttelyihin ensi kesänä viidellä eurolla krihakortin esittämällä. Tästä on päättänyt Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n hallitus. Krihahinta on puolet aikuisen kävijän normaalihinnasta ja on sama kuin varusmiehillä ja eläkeläisillä. Ennakkoon varanneet ryhmät saavat samaan hintaan opastuksen. Ryhmäetuna on lisäksi se, että joka kymmenes pääsee ilmaiseksi eli esim. 20 hengen ryhmässä se tarkoittaa matkanjohtajaa ja autonkuljettajaa.

Ensi kesänä Wanhassa Veteraanissa on esillä rauhanturvaamisen perusnäyttelyn lisäksi Lauri Törni 100 vuotta ja Suomalainen Waffen SS-vapaaehtoispataljoona -näyttelyt, eli yhdellä lipulla kolme näyttelyä! Tervetuloa!
Katso lisää www.rvpk.fi

Torni_flyerkooste_148x420_L6_www

09 helmi 2019
lauantai, helmikuu 9, 2019

Tekemistä riittää, oppaita tarvitaan

Tässä ensi kesän näyttelyiden juliste ja kaksipuolinen flyer, esite, klikkaa julisteen alla linkkiä!
Klikkaa linkkiä: Torni_flyerkooste_148x420_L6_www

Tässä juliste pdf-muodossa: Näyttelyjuliste A4

09 tammi 2019
keskiviikko, tammikuu 9, 2019

Törni ja SS-pataljoona näyttelykesän valtit Haminassa

Wanha Veteraani, lehdistötiedote Hamina 7.1.2019

Kolme huimapäätä ja kovien taistelujen karaisemaa upseeria neuvottelussa ennen vastaiskua. Kuvassa vasemmalla kapteeni Railio JR 33, keskellä Mannerheim-ristin ritari luutnantti Törni Jääkärikomppanian päällikkö ja oikealla edellisen ””adjutantti”” luutnantti Pitkänen.

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni 100 -vuotta ja Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona Saksassa ovat Wanhan Veteraanin näyttelyvaltit kesällä 2019 Haminassa. Molemmat aiheet herättävät yhä tunteita puolesta ja vastaan.

Waffen SS -keskusteluun odotetaan lisävauhtia helmikuussa. Silloin valmistuu valtioneuvoston kanslian Kansallisarkistolta tilaama puolueeton arkistoselvitys siitä, oliko Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941-43 palvelleilla suomalaisilla osuutta juutalaisten surmaamiseen. Tutkimus käynnistettiin, kun vuosi sitten Simon Wiesenthal -keskuksesta oli käännytty tasavallan presidentti Sauli Niinistön puoleen ja pyydetty Suomea laatimaan asiasta selvitys.

Wanha Veteraani on elokuun alussa 2018 perustettu rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Haminassa. Sen jatkuvasti uudistuva perusnäyttely antaa läpileikkauksen Suomen rauhanturva- ja kriisinhallintatyöstä vuodesta 1956 aina nykypäivään asti.

– Vahvoilla vaihtuvien näyttelyjen teemoilla vedämme väkeä kiinnostumaan myös yhdestä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kulmakivestä, rauhanturvaamisesta. Pidämme myös sotiemme veteraanit ja lotat esillä Wanhassa Veteraanissa, toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki perustelee.

Kangasmäki korostaa, että Wanha Veteraani ei vaihtuvien näyttelyjen aihevalinnoillaan ota mitään kantaa itse kuhunkin asiaan.

– Esittelemme tapahtunutta Suomen maanpuolustushistoriaa sellaisena, kuin se tiedossamme on.

Wanhan Veteraani on samalla uusi matkailukohde Haminassa. Ryhmille on jo ensi kesäksi valmiiksi räätälöity kahden päivän matkailupaketti. Siinä tutustutaan paitsi Haminaan myös Virolahteen, sen Harjun kartanomaisemaan ja Salpalinjaan sekä vaikkapa uuteen Vaalimaan Outlet-kauppakylään.

Lisänä seminaari ja kirjallisuustapahtuma

Lauri Törnin sotilasuraa Suomessa, Saksassa ja Yhdysvalloissa sekä ”SS-panttipataljoonamme” roolia Saksassa valotetaan näyttelyjen avajaispäivänä 1. kesäkuuta asiantuntijaseminaarissa RUK:n Maneesissa Haminassa.

Myöhemmin kesällä järjestetään tapahtuma, jossa käsitellään Lauri Törniä suomalaisen fiktiivisen sotakirjallisuuden hahmona. Esimerkiksi paikalla on useita Törni-teoksia kirjoittanut kirjailija Esa Sirén Kouvolasta. Tilaisuudessa tuskin jätetään mainitsematta Vihreät baretit -elokuvaa ja että sen pääosaa esittäneen John Waynen roolihahmon esikuvana on Lauri Törni, Larry Thorne!

Päivittäisten opastuskierrosten alkuun perinnekeskuksen vieraille pidetään lyhyt johdantoesitys näyttelyaiheiden yhteydestä Suomen puolustushistoriaan.

Harvinaista materiaalia

Tänä vuonna on kulunut sata vuotta Lauri Törnin syntymästä. Näyttelyyn on koottu usean yksityisen keräilijän ja Osasto Lauri Törni perinnekillan keräämiä asepukuja ja esineitä. Osa harvinaisesta aineistosta on julkisesti esillä ensimmäistä kertaa, jotkut esineet tällä tietoa samalla myös viimeistä kertaa.

– Vietnamin sodassa Törnin viimeisen maallisen matkan turmapaikalta löydetty helikopterin lavan osa ja miehen ruotsalainen Carl Gustav m/45 –konepistooli saadaan näyttelyyn. Esillä on tietysti paljon valokuvia Törnin elämän varrelta. Mukana on kuvia myös Törnin juhlavista hautajaisista Arlingtonin sotilashautausmaalta 26.6.2003 Yhdysvalloista, näyttelypäällikkö Ismo Flink luettelee.

SS-pataljoonan vaiheita esitellään näyttelyssä suomalaisten SS-upseereiden, -aliupseereiden ja -miehistön sotilaspukukokonaisuuksin, kunniamerkein, asein ja varustein. Lisäksi nähtäväksi tulee paljon aiheeseen liittyviä henkilökohtaisia esineitä, valokuvia ja dokumentteja. Näyttelyaineistoa ja -apua saadaan yksityisten keräilijöiden lisäksi myös Suomen SS-miesten perintöä vaalivalta Veljesapu-Perinneyhdistykseltä.

Ryhmille auki läpi vuoden

Ennakko-odotukset Wanhan Veteraanin näyttelykesän suosiosta ovat suuret. Sille pohjaa antaa aiheiden vetovoima maanpuolustusalan harrastajien keskuudessa. Teemojen esilläolon uskotaan herättävän kiinnostusta ja saavan myös suuren yleisön ottamaan Wanhan Veteraanin retkikohteekseen kesällä 2019.

Perinnekeskus on auki kesä-elokuun kuutena päivänä viikossa. Ryhmille ovet ovat tilauksesta auki kesällä myös maanantaisin ja muulloinkin ympäri vuoden; tarkemmat tiedot www.rvpk.fi

Isänmaan ja rauhan asialla kotona ja maailmalla

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani vaalii sotiemme veteraanien, vapaaehtoisen maanpuolustustyön ja suomalaisen rauhanturvaamisen perintöä. Wanha Veteraani on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan ensimmäinen valtakunnallinen museo Suomessa ja samalla kriisinhallintaveteraaneille uusi pyhiinvaelluskohde verestää muistoja yksin tai yhdessä.

Wanhaa Veteraania ylläpitää Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry. Sen puheenjohtaja on eversti Markku Hutka Ruotsinpyhtäältä. Yhdistyksen perustajajäseniä ovat Suomen Rauhanturvaajaliitto ry, Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry, RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys ry ja Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ry. Nyt yhdistykseen kuuluu kaikkiaan jo 23 valtakunnallista, alueellista ja paikallista maanpuolustusyhdistystä ja järjestöä, ja lisää tulee. Viimeisin hyväksytty jäsenyhdistys on Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri ry.

Perinnekeskuksen näyttelytarjonta on jo valmiiksi suunniteltu syksyn 2019 vaihtuvaan näyttelyyn. Silloin on esillä viime sotien aikana koko kansaa koskettanut teema: Sotien 1939-45 -aikainen vapaaehtoinen talkoo- ja varainkeräystoiminta.

Lisätietoja:

www.rvpk.fi

Yhdistyksen toiminta-ajatus selviää em. kotisivuilta sekä myös sen blogiteksteistä: www.rvpk.fi/blogi

https://www.kymenmatkat.fi/matkakohde/hamina-wanha-veteraani-lauri-torni-100-vuotta-juhlanayttely/

Vesa Kangasmäki, Toiminnanjohtaja, Wanha Veteraani,

vesakangasmaki@gmail.com

040 158 8115
Ismo Flink, Näyttelypäällikkö, Wanha Veteraani

ismo.flink@hotmail.com

050 534 6225
Terho Ahonen, Tiedottaja, Wanha Veteraani
terhoahonen2@gmail.com
040 504 0293