16 elo 2017
keskiviikko, elokuu 16, 2017

Vertaistuki koskee myös nuoria rauhanturvaajia

Suomen Rauhanturvaajaliiton vertaistuen kehittäminen jatkuu vuonna 2017 alkaneella sosiaali- ja terveysministeriön kohdennetulla apurahalla. Hankkeen tavoitteena on luoda osaksi valtakunnallista  järjestelmää ja viranomaisten tueksi vapaaehtoinen vertaistuen malli.  Pohjana on viime vuoden lopulla päättynyt nelivuotinen Kotona ja kaukana -projekti.

Kymenlaakson Rauhanturvaajien vertaistuki-iltaan 15.8. jalkautunut Rauhanturvaajaliiton vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen on laventamassa toimintaa aivan kriisinhallintatehtävien alkujuurille asti.

”Valmentautuminen mahdollisiin kriisinhallintatehtävissä tuleviin ongelmiin pitäisi aloittaa jo siinä vaiheessa, kun tehtävään lähtevä on saanut tiedon sopimuksesta. Silloin valmennukseen tulee ottaa myös tulevan rauhanturvaajan lähipiiri.”

Ryhänen hakee myös ”uuden polven” kriisinhallintaveteraaneja, 10 – 15 vuotta sitten palvelleita, vertaistukihenkilöiksi. Viimeisten vuosien rauhanturvatehtävät ovat oma lukunsa verrattuna Suezin ja Kyproksen aikoihin. Hän ymmärtää sen vaikeuden, joilla nuorempia saataisiin mukaan.

”Avainasemassa ovat paikallisyhdistykset. Siksi olen täällä. Täällä on se tieto ja tarve ihmisistä, jotka apua saattavat tarvita ja sitä antaa. Tosiasiassahan 85-95 prosenttia rauhanturvaajista selviää operaatioista takaisin siviiliin ilman ongelmia. Tärkeää on, että ne joilla asiat eivät kotiutumisen jälkeen suju, pääsisivät avun piiriin. Hoitopolun päät ovat olemassa”, Ryhänen sanoi.

Tiedottaminen niin valtakunnan ”verkossa” kuin yhdistysten alueella  on välttämätöntä. Sen uusi projekti tietää tärkeäksi ja siihen on toimia tulossa. SRTL:n jäsenlehti ja nettisivut ovat ensisijaisia tiedonlähteitä, kuin myös koko julkinen sana.

KYMLRT:n oma kehittämiskonsultti Pertti Huhtanen tuki iltaa esittelemällä omiin kokemuksiin perustuvaa palvelusstressin tunnistamismallia. Illan isäntänä oli KYMLRT:n toinen veteraanitukihenkilöistä Sami Aho. Myös Bengt Brinkas oli paikalla ja oli myös aktiivinen keskustelija.

Vertaistuki-iltaan Kotkassa osallistui 18 KYMLRT:n jäsentä. Tilaisuuden alussa jaettiin kolme nobel-ristiä. Sen saivat Hannu Polvinen, Pekka Lappalainen ja Kari Kirssi.

Vertaistuki-iltaan Kotkassa osallistui mukavanlaisesti 18 rauhanturvaajaa. Nuoria ei ollut.

Timo Ryhänen vetoaa paikallisyhdistyksiin vapaaehtoisessa vertaistuessa.

Pertti Huhtasella oli esittelyssä kolmiportainen stressimittari.

KYMLRT:n puheenjohtaja Susanna Lindemark jakoi nobel-ristit kolmelle rauhanturvaajalle. Vasemmalta Hannu Polvinen, Pekka Lappalainen ja Kari Kirssi.